OSET YEMEKLERİ
Kartofcın / картофджын - Kartofgun / картофгун
MALZEMELER (3 adet Kartofcın/Kartofgun için)
Hamur Fermentesi için Gerekli Malzemeler (анxъизæн / Бантаун - Ankizen / Bantaun)
Yarım Fincan Ilık Su (İsteğe göre arttırılabilir)
1 paket kuru maya
3 Yemek Kaşığı Un
2 çay kaşığı şeker
Hamur için Gerekli Malzemeler
1,2kg Un
Tuz
İç İçin Gerekli Malzemeler
1kg Peynir
5 Orta Boy Patates
АНXЪИЗÆН / БАНТАУН HAZIRLANILIŞI
Malzemeler bir kaba boşaltılır. Ve karışım yoğun bir hale gelene kadar bir kaşık yardımı ile karıştırılır. Elde edilen karışım ılık bir yerde ışık görmeyecek bir şekilde 20 dk. bekletilir.
HAMURUN HAZIRLANIŞI
Yaklaşık 1,2 kg unun içerisine 2 çay kaşığı tuz ilave edin. Önceden hazırladığımız karışımı una ilave edin. Ve yoğurmaya başlayın. Hamur kıvama gelmeye başladığında (Yarı yapışkan bir haldeyken) 1 çorba kaşığı sıvı yağ dökün. Böylece hamur ellerinize ve kaba yapışmayacaktır. Daha sonra hamuru kıvama gelene kadar karıştırmaya devam edin.
Yoğurduğunuz hamurun üzerini yağlı kağıt ile kapatın. Ve üzerini havlu kalınlığında bir bez ile örtün.
İÇ HAZIRLANIŞI
Eğer peynir tuzlu salamura peynir ise büyük parçalar şeklinde kesilirse yaklaşık 5 saat, eğer daha küçük parçalar şeklinde kesilirse 2 saat suda bekletilmelidir. Eğer tuzlu bir peynir yoksa daha sonra isteğe göre ilave tuz ekleyebilirsiniz.
Patatesler haşlanarak bir kabın içerisinde püre haline getirilir. Peynir bir kabın içerisinde elinizle veya herhangi bir alet yardımıyla iyice ezilmelidir. Daha sonra peynir ve patates püresi aynı kabın içerisine alınır. İçerisine yarım bardak süt ilave edilerek karıştırılır.
PİŞİRİLİŞİ
Avucumuzun büyüklüğü kadar hamur alınır. Üç eşit parça şeklinde tezgaha konularak üzeri örtülüp 20 dk. bekletilir.
Önceden hazırladığımız peynirli patates, hamurlardan biraz büyük bir top şeklinde hazırlanır. Hamur bir oklava yardımı ile orta büyüklükte açılır ve top şeklindeki patates içine konularak üzeri kapatılır. Hamur kenarı hafif bir şekilde ortaya doğru çekilir.
Hamurunuzun orta yoğunlukta olması gerekir. Yoksa bu aşamada hamurunuz açılabilir. Kapatma işleminden sonra üst tarafta kalan fazla hamur alınır.
İçi dolgulu hamurun üzerine avuç içi ile küçük bir oyuk yapılır. Hamur el yordamıyla ortadan kenara doğru yuvarlak bir şekilde açılır.
Açılan hamurun ortasına buhar çıkışı için küçük bir delik açılır. Önceden 180c ısıtılmış fırında 20dk pişirilir. Fırından çıkarılan kartofcın/Kartofgun üzerine tereyağ sürülür. Pişirme işlemi kalın bir sac üzerinde de yapılabilir. Kartofcın/Kartofgun sac üzerinde pişirilirken belirli aralıklarla çevrilmelidir.
Afiyet Olsun.
Kaynak: https://zarava.livejournal.com/206241.html