OSET YEMEKLERİ
Saharacın / Цæхæраджын - Zaharagun / Дзӕхӕрагун
MALZEMELER (3 adet Saharacın/Zaharagun için)
Hamur Fermentesi için Gerekli Malzemeler (анxъизæн / Бантаун - Ankizen / Bantaun)
1 çay kaşığı un
1 çay kaşığı maya
1 çay kaşığı şeker
¾ su bardağı sıcak su
Hamur için Gerekli Malzemeler
6 fincan Un
Tuz
İç İçin Gerekli Malzemeler
Ispanak (veya pancar)
Peynir
İsteğe göre dereotu, maydanoz ve soğan da katabilirsiniz.
АНXЪИЗÆН / БАНТАУН HAZIRLANILIŞI
Malzemeler bir kaba boşaltılır. Ve karışım yoğun bir hale gelene kadar bir kaşık yardımı ile karıştırılır. Elde edilen karışım ılık bir yerde ışık görmeyecek bir şekilde 20 dk. bekletilir.
HAMURUN HAZIRLANIŞI
Yaklaşık 6 fincan beyaz un üç greyfurt büyüklüğünde beze hazırlamak için yeterlidir. Unu bir kaba boşaltalım. Biraz tuz ilave edin. Önceden hazırladığımız karışımı (Ankizen / Bantaun ) una ilave edin. Sıcak suyunuzu veya yarım bardak süt ekleyerek unumuzu hamurumuzu yoğurmaya başlayabilirsiniz. İsteğe göre hamurunuza yumurta ekleyebilirsiniz. Hamur kıvama gelmeye başladığında (Yarı yapışkan bir haldeyken) 1 çorba kaşığı sıvı yağ dökün. Böylece hamur ellerinize ve kaba yapışmayacaktır. Daha sonra hamuru kıvama gelene kadar karıştırmaya devam edin. Hamur hazır olunca mayalanmasını için bekleyelim.
İÇ HAZIRLANIŞI
Yeşilliklerinizi ince bir şekilde dilimleyiniz. Peynir katarak iyice karıştırın. Eğer içiniz fazla sıvıysa, biraz un ekleyebilirsiniz.
PİŞİRİLİŞİ
Mayalanmış hamurumuzu biraz un serptiğiniz tezgaha koyalım. Aynı büyüklükte 3 bezi şeklinde bölelim. Hamuru elinizle açıp, ortasına hazırladığımız içi koyalım. Hamuru kenarlarından içe doğru çekerek kapatalım. Ucundaki fazlalığı alalım.
Şimdi hamurumuzu tekrar açalım. Önemli olan ortadan kenara doğru açmanız. Hamurun kalınlığı ise içini belli edecek incelikte olmalıdır. Şekil alan hamuru ters çevirip açmaya devam edelim.
Açtığınız hamuru bir demir tepsi veya Pizza tavasına koyun. Ortasına bir delik açın.
Sıra pişirmeye geldi.
Tepsinizi fırının en alt kısmına koyup hamurun altı tepsiden kendiliğinden ayrılacak kıvama gelene kadar pişirin. Ondan sonra fırının üst kısmına alıp hazırladığınız ikinci hamuru alta yerleştirin.
Saharacın/Zaharagun’un üstü kızarıncaya kadar pişirin ama yakmamaya dikkat edin. Fırından çıkardıktan sonra üzerine tereyağı sürün.
Saharacın/Zaharagun’umuz hazırdır. Afiyet olsun.