ALAN VAKFI HABERLERİ
Kuzey Osetya - Alanya Arşivleri ve Türkiye Osetleri
Türkiye de yaşayan Osetlerin büyük bir bölümü, Osetya'nın hangi bölge ve köyünden geldiğini bilmemekte ve merak etmektedir. Bu arayışta olanlara, yardımcı olmak için son seyahatimizde Vladikavkaz Devlet Arşivini ziyaret ettik. Ziyaretimizde Kabardey akademisyenlerin bu arşivden yararlanmak için orada çalışmasına karşılık, bizim bu konuda geç kalmış olmamızda hepimiz adına bir eksiklik olduğunu düşünüyoruz. Arşiv müdürü İrina Albegova ve çalışma arkadaşları ile toplantı yapıp arşivlerinden nasıl yararlanabileceğimizi görüştük. Arşiv müdürü İrina Albegova arşivleri hakkında bizi bilgilendirdi ve her türlü desteğe açık olduklarını ifade etti.
Görüşmenin kısa özeti aşağıdadır.
1. Arşivlerinde 1835-1910 dönemi kayıtları mevcut
2. Osetya da sülalelerin hangi köylerde yaşadığı net olarak bilinmektedir. Mıggagını ( sülale isimlerini ) bilenler, arşive mail atarak sülalelerini bildirmeleri ve bildikleri kadar ek bilgiyi iletmeleri durumunda, hangi köyden çıktıkları bilgisine ulaşabilirler.
3. Kayıtlarda aile ile ilgili bir çok detay bilgilerin yanında, ailenin nasıl bir ev ve arazi sahibi olduğu, nasıl bir ahıra ve otlağa sahip olduğu, ne kadar büyükbaş ve küçükbaş hayvan sahibi olduğu gibi enteresan bilgiler yer almakta bunun yanı sıra dağlarda yaşayanların, ovalara iniş izni müracaatları ve verilen izin belgeleri veya yüzük şeklinde yapılmış sülale mühürleri ile dilekçelere atılmış imzaları görmek mümkün.
4. Eski arşivleri düzenleyip dört cilt halinde kitap haline getirmişler. Vakfımıza da bir set hediye ettiler.
5. Musa Kunduh ile göç eden Osetlerin kaydı arşivde mevcut. Birlikte göç eden Çeçen ailelerin bilgileri dahi bu arşivlerde mevcut fakat göç dönemlerinde nüfus kayıtlarının bir kısmının camilerde tutulması ve dönemin zorlukları nedeniyle, her bilginin çok kolay bulunacağını söylemek doğru olmaz. Esasen bu durum büyük titizlik gerektiren arşiv çalışmasının gerçekleri ile de örtüşmez. Bu konuda bilgi sahibi olmak isteyenler, sınırlı bir bilgiden yola çıkarak, ortalama 150 yıllık bir geçmiş için araştırma yaptığını bilerek, biraz çabalamayı göze alması gerekir.
6. Devlet arşivinden bilgi almak isteyenler archive@rso-a.ru adresine rusca veya kiril olarak anadilde mail atarak yardım isteyebilirler.