ALAN VAKFI HABERLERİ
Üniversite Ziyaretlerimiz
Istır Nıhas Halk Kongresi için, Alan Kültür ve Yardım Vakfı olarak Kuzey Osetya - Alania’daydık. Bir haftalık seyahatimizde birçok görüşme yaptık. Bu seyahatimizde yaşananları üniversitelerden başlayarak özetlemeye çalışacağım. Bildiğiniz gibi çocuklarımızın Osetya’nın iyi üniversitelerinde uygun koşullarda, mümkünse bedelsiz okuması için iki üniversite ile protokol imzalamıştık. Bu seyahatimizde GIMI Teknik Üniversitesini ve SOGU(Kosta) Üniversitesini heyet olarak ziyaret ettik.
GIMI ÜNİVERSİTESİ
Çok büyük bir kampüs içinde 7000 öğrencinin öğrenim gördüğü bir üniversite. Rektör yardımcısı Tsiaty Batraz ile görüştük. Rektör ise bir toplantısını yarıda keserek gelip toplantıya katıldı. Vakfımızla imzalanan iş birliği protokolünü çok önemsediklerini ve her türlü yardıma hazır olduklarını söylediler. GIMI Üniversitesi rektörü bir öneride bulundu. Kasım ayında Rusça kursuna başlanabilirse, yeni dönemde direkt hazırlık sınıfı atlanarak üniversiteye başlanabileceğini ve konuşmak yerine çalışmamız gerektiğini, kendilerinin buna hazır olduğunu söyledi.
Üniversiteyi kısaca anlatmak gerekirse, üniversite çok büyük bir alana yayılmış durumda ve teknik üniversite olmanın gerektirdiği birçok fakülteyi içinde barındırıyor. Mimarlık, inşaat, jeoloji, bilgisayar, makine mühendisliği gibi birçok fakülteyi içinde barındırıyor. Üniversitenin; yüzme havuzunu, spor kompleksini, yurt binasını, resim sergi salonu ve müzesini ve mimarlık fakültesini gezdik. Osetya Üniversitelerini bilmeyen ve Türkiye’deki üniversite eğitiminin oradan daha iyi olduğunu düşünenler var ise şunu söyleyelim. Heyet üyesi ve eski vakıf başkanımız Kaya Arpat; Mimar Sinan Üniversitesinden mezun olmanın yanı sıra öğretim üyeliği yapmış olmanın verdiği yetkinlik ile mimarlık fakültesini gezdiğinde çok beğendi. Ve "Elimde imkân olsa, Mimar Sinan Üniversitesi hocalarını buraya getirerek gerçek bir mimarlık fakültesinin nasıl olması gerektiğini gösterirdim" demesi sanırım eğitim kalitesi hakkında yeterli bilgiyi veriyordur. Üniversite de eğitim gören siyahi öğrencilerin, bizim dilimizi konuşmaları da bizim için bir başka ilginç durumdu. YÖK ile yapacağımız denklik görüşmeleri sonrasında çok daha detaylı bilgileri sizlerle paylaşacağız.
KOSTA ÜNİVERSİTESİ
Vladikavkaz şehir merkezinde yer alan tek bir kampüs içinde bir üniversitede bulunması gereken tüm birimleri bir arada köklü bir üniversite. Rektör yardımcısı Tuaty Berta çok önceden tanışıyor olmanın sıcaklığı ile bizi karşılıyor. Bizim alışkın olduğumuz üst düzey yönetici olmanın çok uzağında, çay veya meyve servisini sekreterine bırakmadan kendisi yapıyor. Bu samimiyet içinde güzel ve verimli bir toplantı yaptık. SOGU Üniversitesinin birçok fakültesi var ama bizim ilgilendiklerimizi kısaca sıralamak gerekirse,
› Yabancı Diller Fakültesi
› Matematik Bilimi ve Bilgisayar Programlama
› Psikoloji ve Pedagoji
› Diş Hekimliği
› Eczacılık
› Fizik Kimya, Biyoloji gibi bölümleri var.
Üniversitenin ders programını alıp, YÖK ile denklik durumunu konuşacağız. Buradaki durumu netleştirdiğimizde, çocuklarımızın çok iyi bir üniversitede eğitim görmesinin yolunu açmış olmanın mutluluğunu yaşayacağız.
SON SÖZ:
Çocuklarımızın iyi bir üniversitede eğitim alması hepimizin sorunu. Buna karşılık Türkiye de üniversite sınavları ve üniversitelerin durumunu hepimiz biliyoruz. Son yıllarda iş hanlarından üniversiteye dönüşmüş yerleri veya akşam lisesi olarak hizmet verir iken üniversiteye dönüşmüş olan kurumları görünce artık şaşırmıyoruz. Ayrıca verilen akademik eğitim birçoklarımız için tartışılır konumda. Biz Alan Vakfı olarak iki üniversite ile çocuklarımızın orada eğitim görmesi için ciddi mesafe aldık. Osetya’daki üniversiteler halen paranın tam olarak esiri olmamış kurumlar. Eğitim kaliteleri oldukça yüksek.
Türkiye de YÖK ile görüşerek denklik sorununu çözersek geleceğimiz olarak gördüğümüz çocuklarımız için sanırım çok faydalı bir çalışmayı yapmış olacağız. Bu konu çocuklarımızın geleceği için hayati derecede önemlidir. Gelişmelerden sizleri haberdar edeceğiz.